2 Kasım 2010 Salı

Maket

Bazıları nefret eder bazıları da olmazsa olmaz der. Okulda bütün hocalar maketle çalışmayı teşvik eder bence de Çok doğru bir metot. Çizim teknikleri henüz bu kadar gelişmemişken bile mimarların kullandığı bir yöntem. Büyük binalar yapılırken özellikle çevreye verdiği etki açısından da çok yararlı. Bu kadar övmeme rağmen hiç beceremediğim bişey maket yapmak dışarıdan herkese zevkli gibi görünse de eğer teknikte iyi değilseniz özellikle son döneme de bırakmışsanız jüriden bir gün önce tam bir eziyettir. Zaten uykusuz aç ve yorgunsunuzdur. Elinizi kesersiniz, zahmetlerle kestiğiniz bir parçayı yanlış yapıştırır zebil edersiniz, ölçeği kaçırırsınız vs. Bazen hırs edip özenirim ama bir türlü olmuyor yetenekte lazım anlayacağınız.
 İlk önce ilk projelerimden çalışma maketleri örnekler veriyorum ki yazdıklarımın dürüstlüğüne inanın. Sonrada birkaç profesyonel örnek...


 İlk projeler ağacı yeşil, toprağı kahverengi yapmamız gerektiğine inanıyorduk. Açıkcası ben önümde örnekler olmadan, ne yapacağımı bilmeden kalkışmıştım bu işe.







Malzeme konusunda da sıkıntılarımız vardı. Çok rahat kullanılan straforlar yalıtım malzemesi olduğundan yeşil cırt mavi olurdu. Şurada gri renk varmış diye rivayetler çıkardı.


 Zamanla anlasam da bu sefer malzeme ve yöntem yönünden çok olasılığın yok. Birde her konu gibi araştırmasını bilemek gerek Türkiye’den siteler maalesef yeterli değil özellikle soyut beyaz maketlerde. Genelde satış ve sunum için yapılan gerçeğe en uygunu makbul gibi.


Frank Ghery'den bir örnek.




BIG grubu maketle çalışma konusunda çok iyiler. Çoğu  büyük proje aşama aşama maketle çalışıp sunuyorlar.


                                          Işıklandırmalı bir maket.


                                         Yine güzel bir çevre maketi Bursa'daki bir yarışma projesinden.




                                         Sevdiğim bir ağaç örneği.

Lego sadece 3-6  yaşa hitap etmiyormuş demek. Artchitecture serisi ve Frank Loyd Wright...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder