10 Ocak 2011 Pazartesi

Ağa Han Ödülü

Öncelikle Ağa Han(khan)'dan bahsedelim;
Ağa Han Mimarlık Ödülü, 1977yılından beri her üç yılda bir, İslam kültürünü başarıyla yorumlayan çağdaş tasarım, sosyal konut, toplumsal gelişim, restorasyon, yeniden kullanım ve bölgesel koruma projelerini kapsayan mimarlık ürünleri Ağa Han Mimarlık Ödülleri ile ödüllendirmektedir. (vikipedia)

Bu sene dağıtılan 5 ödülden birini ise Türk mimar Emre Arolat kazandı.


Türk Mimar Emre Arolat’ın İpekyol tekstil fabrikası, yaşam kalitesini ve mimari mükemmelliği vurgulayan projelere verilen Ağa Han Ödülü’nü kazandı.
Ödül, ilk kez bir sanayi yapısına verildi.
Üç yılda bir verilen dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan Ağa Han ödülü’ne bu yıl 5 proje layık görüldü.
410 aday arasından sıyrılmayı başaran projelerin sahipleri, ödüllerini Doha’daki İslam Sanatı Müzesi’nde, Ağa Han’ın ve Katar Emiri’nin katıldığı törenle aldı.
Ağa Han, ödül kazanan projelerin, zengin ve çoğulcu bir vizyona sahip oldukları ve içinde bulundukları yapılı çevrenin iyileştirilmesindeki dönüştürücü rollerine vurgu yaptı.
"İşçilerin Eve Gitmek İstemeyeceği Fabrika"
Emre Arolat’ın tekstil fabrikası yerel malzeme kullanımı, verimin insancıllık ile bütünleşmesi, estetik çalışma ve dinlenme alanlarının yanı sıra, düşük enerji tüketimi ve çevreci yaklaşımıyla dikkat çekiyor.
Tekstil fabrikası için, "işçilerin eve gitmek istemeyeceği fabrika" yorumları yapılıyor.
İlk Kez Sanayi Yapısına Veriliyor
Çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki yapılara verilen Ağa Han Mimarlık Ödülü, böylece ilk kez bir sanayi yapısına verilmiş oldu.
Ödül alan diğer projelerse Çin’de köprü-okul, İspanya’da Madinat El-Zehra Müzesi, Suudi Arabistan’da sulak alan uygulaması ve Tunus’ta pazar alanı uygulaması oldu. (trt haber)
















Daha önce birçok türk mimar da bu ödüle layık görülmüstür. Bunlar arasında Turgut Cansever(türk tarih kurumu binası, bodrumdaki ertegun evi ve yine bodrumdaki demir tatil köyü projeleriyle, 3 defa), Behruz Çinici (oğlu can çinici ile beraber, TBMM camisi projesiyle), Sedat Hakkı Eldem (İstanbul zeyrekteki sosyal sigortalar kurumu binaları ile), Han Tümertekin(ayvacıkta B2 evi projesiyle), Sedat gürel (canakkalede gurel yazlık evi ile) ve Ertan Çakırlar (edirne Rüstem paşa kervansarayının restorasyonu ile) bu ödülü almaya hak kazanmışlardır. akdeniz universitesi kampusundeki olbia sosyal ozegi (daha bilinen adıyla olbia carsısı) tasarımıyla Cengiz Bektaş da bu ödülün sahibi olmuştur. ODTÜ kampusunu agaclandırma calısması (kemal kurdas onderliginde) ve istanbulda saray parklarını duzenleme projeleri de bu ödülü ülkemize getirmiştir. Ayrıca mimar olmamasına rağmen Muğla'da kendine has tarzı ile çok güzel agaç işlemelere sahip olan ve osmanlı türk evinin özelliklerini yansıtan bir ev yapan ve bu ev ile o yörede yine kendi yaptığı diğer evlerin de Çakırhan evleri olarak adlandırılmasına yol acan Nail Çakırhan da bu ödülü almaya layık bulunmustur.

Resimler; dipnot.tv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder