31 Ekim 2010 Pazar

sanat tarihi-Terimler-Kompozisyonlar

Ehlikeyf'inde bana hatırlattığı bir terimle devam etmek istiyorum. Pieta sanat tarihinde ortacağ,gotik ve rönesans  dönemlerinde sıkça karşımıza çıkabilecek bir kelime.ayrıca kompozisyonları ayırt etme için önemli bir ip ucu. Pietayı kendi kelimelerimde anlatmaya çalışıcağım.Hristiyan dini sahnelerinde İsa'nın çarmığa gerildikten sonra Meryem Ana'nın onu kucağında tuttuğu sahnedir.Sanırım örneklerle daha da pekişir.


Giotto, Arena şapeli, pieta freskosu. Freskoya kısaca ıslak duvar resmi diyebiliriz. Ortacağ dönemi.
Not: arena şapeli giotto tarafından yapılan ve dini kompozisyonlardan oluşan bir şapeldir. Küçük bir yapı olmasına karşın freskoları sayesinde sanat tarihi açısından önemlidir. İsa'nın doğuşu, müjde sahnesi, vaftiz edilişi, müneccimlerin secdesi gibi birçok ana sahne resmedilmiştir. Burda amaç okuma yazma bilmeyen halkı resimler sayesinden  bilgilendirmektir.




Limburg kardeşlerin minyatür üslupta yaptıkları dua kitabından takvim bölümü. Kitapta Nisan ayını temsil eden sahne ve bir pieta örneği. Bu kitap ve üç kardeşten oluşan Limgurg kardeşler gotik dönemde önemli bir yer alır. Uzun bir konu olduğu için şimdilik bu kadar yeter. 

 


GİOVANNİ BELLİNİ, PİETA

E.Quarton,pieta


Michelangelo Buonarroti,Pieta


Pieta diyince akla gelen ilk örnek Michelangelo’nun Pietasıyla bitirmek istedim.Kumaş kıvrımları detaylar harika.Michelangelo'nun titizliği ve sanat dehası belli oluyor.Eser 1499 yılında tamamlanmış şu an sanırım St. peter's basilicasında bulunuyor. Michelangelo ömrü boyunca resim, fresko, heykel ve edebiyatla uğraşmış. En önemli eserleri Sistine şapeli tavanı ve altar duvarı, meşhur Davut heykelidir.
Son olarak
Mmichelangelo'nun pietasına modern bir yorum olarak Dali'nin yaptığı resim. Biraz araştırırsak binlerce pieta kompozisyonu bulabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder